Peakbagger.com

Ascent of La Tournette on 2018-06-24

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Majoros Szilvia
Date:Sunday, June 24, 2018
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:La Tournette
    Location:France
    Elevation:7713 ft / 2350 m

Ascent Trip Report

El kellett kezdeni az Alpok másik végén lévo ultrákkal foglalkozni. Két könnyu francia egymáshoz nagyon közel van: La Tournette és Arcalod. Júniusban már járható és volt repülo Genfbe közvetlenül.

A repülorol sok ismeros hegyet láttam fentrol, a Dolomitok és a Marmolada nagyon közel volt. A Mont Blancot is láttam már korábban, de így, hogy a repülo elment mellette valami elképesztoen nagy volt. Utána a célpontjaink kis semmiségeknek látszottak csak.

Onnan a bérelt autóval mentünk, már az autó megkapása szenvedés volt: az eredetileg lefoglalt autó kauciójához nem volt elég pénz Szilvike kártyáján, és készpénzben nem fogadták el ami fura volt, hiszen pl. Görögországban nem is kértek kauciót. Végül a Hertz olcsóbb kaucióval odaadott egy bézs Renault Capturt, de a visszaadás után összevissza vonogattak le több pénzt Szilvike kártyájáról, végül szerencsére visszakaptuk. De már eldöntöttem, hogy ha lehet a repülo és bérautó dolgot kerülni fogom a jövoben.

Svájcba be se mentünk, hanem körbe a francia kijáraton ki és Uginébe mentünk. Az Annecy tó partjáról már látszott az elso hegy a La Tournette. Hütte nélkül egy nap alatt megmászandó. Másnap a Le Téléski parkolóig mentünk a Montmin nevu falu mellé. Onnan sima túraút, az Alpenkarte egy béna app, elmegy a net és elfelejti a berajzolt dolgokat, kell egy offline térkép is de még nem találtam jót. A Chalet De L'Aulp után rengeteg ember, mind terepfutó cipoben, itt már kezdtem rájönni, hogy a kis hegyekre tényleg felesleges bakancsban szenvedni és kell egy kisebb túrahátizsák is. Az Annecy tó nagyon jól néz ki, felhok is úsznak be, a mászós rész nagyon könnyu és egyre feljebb már tényleg több száz ember. A csúcs alatt létra, de annyian vannak rajta, hogy felmászom mellette. Látszik a Mont Blanc, a Dents du Midit is keresem, de az nincs meg. Több ismeros hegy nincs, ilyen messze még sosem voltam az Alpokban. Lefelé semmi érdekes, de az autótól már elég közel tehenek mellett kellett elmenni, de kb 1-2 méterre, féltem eléggé, hogy még ilyen kellemetlen meglepetések vannak itt.

Másnap pedig pihenonap és végre Chamonix-ba mehetünk! Útközben a Mont Blancot párszor látni maradandó élmény mert akkora mint semmelyik másik hegy amit eddig láttam. A hegymászás szülohelyén kötelezo programok: Mer de Glace-hoz vonatozás, Edward Whymper sírja, Balmat és Packard szobrai. Tele turistákkal, de sok hegymászót is látunk. Vajon milyen érzés lehetett ebben a városban hegymászásra készülodni 150 évvel ezelott?

Felszerelés: bakancsban mentem, de a terepfutó cipo elég lett volna, sisak
Summary Total Data
Ascent Statistics
    Route:Le Téléski -> Chalet De L'Aulp -> La Tournette
    Start Trailhead:Le Téléski parking  
Descent Statistics
    Route:La Tournette -> Refuge de la Tournette -> Chalet D
    End Trailhead:Le Téléski parking  This page has been served 30 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2019 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service