Peakbagger.com

Ascent of Grimming on 2017-10-17

Climber: Péter Hugli

Date:Tuesday, October 17, 2017
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Grimming
    Location:Austria
    Elevation:7713 ft / 2350 m

Ascent Trip Report

Még októberben is jött két nap tiszta ido és Balázs inspirált arra, hogy megpróbáljak valamit végre teljesen szólóban, ahol még a hegy lábáig se kísér el senki. A hütték már zárva vannak ilyenkor, de semmi gond, mert a Grimming tetején lévo dobozban nincs személyzet.

Így két nap alatt egyetlen külföldi éjszakával megoldható ez a túra, a szuk keresztmetszet az, hogy az októberi naplemente elott kell a csúcsra érni, úgy hogy a vonat délután kettore ér Stainach-Irdningbe.
Sötétben indultam Inárcsról, Kelenföldön Railjet, átszállás Linzben, aztán még egy átszállás, a vonat a Slazkammerguton át ment, közbe evés, kontaktlencse berakás, a hegy meglátásakor izgalom.
A pályaudvartól pedig futás, minden másodperc számított, hogy ne sötétben érjek fel és megtaláljam a dobozt amihez ugye nem volt személyzet. A Grimminghütte után egyszeru jelölt az út, a Schneegrube-ban kellemetlen törmelék, itt már nagyon elfáradtam. A Südostgratra naplementekor értem ki, de már kellett a fejlámpa, II-es nehézségu az út, de lámpával simán mászható, a csúcson hideg szél, csúcsfotó a sötétben és ekkor már éreztem azt a magányt és kiszolgáltatottságot a hegyen, amikor sötét van és nincs teto fejed felett. Hideg és szél volt, a dobozt pedig nem lehetett látni a sötétben.
A lámpafénynél is nehezen leltem az utat, az irányjelzo tábla is szerintem el volt fordulva, arra emlékeztem, hogy egy kis völgykatlanban van a doboz, úgyhogy lefelé indultam a fennsíkon. Amikor a megláttam a csillogását megnyugodtam, de nem örültem, hogy másvalaki is van már ott...
Sörözés, beszélgetés az osztrák arccal, majd fekvés, eloször meleg, majd egyre hidegebb. Sorra kaptam fel az összes ruhám: polár, fejkendo, gyapjúzokni, pehelykabát, de a 13 fokra méretezett hálózsákhoz ez is csak épp elég volt. Nem volt olyan drámai az éjszaka, mint a bajóti sátorban 2015-ben, de azért fáztam. Reggel a szobatársam hamar lelépett, a kontaktlencse betevéshez használt tükröt (ami már iskolás korom óta megvolt) persze ottfelejtettem... A keresztnél napfelkeltés fotózás, videózás és nyugodt séta a fennsíkon a Mültereck felöli normálút felé. Enyhén havas, a Dachstein látványosanközel és közben egy kis Jeremy Soule által írt Skyrim zene is volt nálam szerencsére, és még a hágóvasat is fel kellett venni. A Grimminghüttében már leves, sör és meleg, a vasútállomáson pedig a Linz-i vonatom várt. Innentol már nincs nehézség :D

A túráról egy videó is készült (most csak Szilvike fényképezogépével), és innentol kezdve már rászoktam a videókészítésre is.

Zene, ami eszebe juttatja: Ensiferum - Feast with Valkyries
Summary Total Data
    Gear Used:
Crampons, Ski Poles, Hut Camp
Ascent Statistics
    Route:Stainach-Irdning Bhf -> Grhütte -> SO grat
    Start Trailhead:Stainach-Irdning Bahnhof  
Descent Statistics
    Route:Normálút a Mültereck felé
    End Trailhead:Stainach-Irdning Bahnhof  This page has been served 69 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2019 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service