Peakbagger.com

Ascent of Lagginhorn on 2017-08-21

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Kurtán Balázs
Date:Monday, August 21, 2017
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Lagginhorn
    Location:Switzerland
    Elevation:13156 ft / 4009 m

Ascent Trip Report

A nyár végén végre Balázzsal fel akartunk menni együtt egy Svájci hegyre. Ha már odáig elmegyek és egy ultra nem jöhet szóba, akkor legyen egy jó nagy hegy, de olyan ami nem gleccseres, hogy minél kevesebb cuccot vigyek. Balázs könyvében (3000er Schweiz) ráadásul pont ott volt egyetlen négyezres, a Lagginhorn leírása és még az ido is jónak ígérkezett.

Mivel Szilvike nem jött tömegközlekedni kellett. Izgatott voltam nagyon, ez volt az elso alkalom, hogy egyedül utaztam külföldre. Vonatjegy már nem maradt Zürichbe, csak a visszaútra de sikerült szervezni egy Oszkáros Mercedes kisbuszt. A sofor egy igazi szkeleton volt, energiaital, koffeintabletta, kóla és persze sztorizott is motorbalesetérol, arról, hogy mennyivel megy a tuningolt Octaviájával, szóval szerette a sebességet. 4 év után újra Zürichbe értem estére, de most egyedül, kicsit nosztalgikus volt a pályaudvar környéke és ott várni Balázsra.

Másnap vonattal mentünk Bernbe, onnan Vispbe, onnan Busszal Saas-Grundba. Ahogy egyre nagyobb hegyeket láttunk a vonatból egyre izgatottabbak lettünk. Saas-Grundbana a boltok bezárva, egy kávézónál készülodtünk. Sokkal csendesebb hely a Saas völgy mint a Mattertal. Kevés turista, csomagukat összepakoló hegymászók és fekete ruhás zsidók. Ahogy mentünk felfelé a Weissmieshüttébe a szemben láttuk a Domot és az Alphubelt elojönni, hihetetlenül nagyok voltak így közelrol. Tehenektol félés, napsütés, vicceskedés, utána megláttuk a Lagginhornt is, az is elég nagy volt, persze nem olyan "túlvilági" mint a szemben lévoek. A hüttében lepakoltunk, itt is ki volt osztva, hogy ki hol ül, már nem is emlékszem, mi volt a vacsora, valami répaleves volt benne talán... Este vihogás a többieket valószínuleg nem hagytuk aludni. Egy magyar hegyivezeto jó utat is kívánt nekünk, az jólesett.

A gleccseren is lehet menni és a nyugati gerincen is, mi a nyugati gerincet választottuk: nem kell kötél és nem fogják a felettünk lévok ránk rúgni a köveket. Az út ugyan koemberekkel van jelezve, de mi mégis eltévesztettük (a leéréskor derült ki, hogy hol kellett volna befordulni). Mindenesetre egy ido után a köveken átmászva bele tudtunk csatlakozni. Közben már a nap világította meg a Dom-ot és jöttek a felhok, pedig tiszta napot jósoltak... Végtelenül hosszúnak tunt az út, a távok nagyon csalókák voltak, azt hinné az ember, hogy "ja már csak ennyi" és valójában sokkal több. A kezeket szinte végig használni kellett, a II-es rész viszont jóval könnyebb volt, mint a Kis-Svábhegyen a II-es út. Egyre magasabban a felhoben már csökkent a morálunk, balra a Fletschhorn melletti gleccser egyszerre volt szép és ijeszto, a "beígért" Weisshorn persze nem látszott a felho miatt, ráadásul rengeteg helyen a megmaradt jeges hóban is kellett mennünk. A végén megláttuk a csúcs melletti jégmezot ami így befagyva a felhoben nagyon ijeszto volt (elotte olvastuk a sztorit, hogy 6 ember csúszott ki rajta), ki volt zárva, hogy átmegyünk rajta és inkább mellette mentünk, a hágóvas felvétele nélkül. A kereszt elérése másképp volt katarktikus, mint a korábbi hegyek, nem volt kilátás, a semmi közepén voltunk a hidegben, mégis az elso 4000esünk!
Aztán lefelé túléltük a havas/jeges részeket és a koemberek már sokkal követhetobbé váltak felülrol. A felho persze mintha csak velünk ereszkedett volna le tovább a hüttéig. Este pedig borozás vicceskedés. Szerencsére Balázsnak nem sikerül lemennie, hogy másnap melózhasson.

Másnap persze napsütés, Balázs lement a cable car-ral én pedig életemben eloször teljesen magamra hagyva voltam egy idegen országban. A szemben lévo Dom, Allalinhorn látványa miatt azt éreztem, hogy de jó lenne most folytatni és felmenni oda is, meg amoda is, mintha a kaland még csak most kezdodne.

Egyedül vissza Zürichbe (végre meglátva az Eiger-Mönch-Jungfraut a vonatból, el se hittem, hogy ez innen látszik???), ott újra ott ettem az Imbiss Rivieránál a Bellevue-nél mint 2013-ban, úgy érezve magam a jól öltözött svájciak közt mint egy csavargó. Este Steakezés és másnap haza vonattal. Balázs még videót is csinált róla.

Felszerelés: nyár végén bakancs, hágóvas (végül nem vettem fel), csákány. Kötelet nem vittünk és nem is kell!
Zene, ami eszebe juttatja: Equilibrium - Zum Horizont
Summary Total Data
    Gear Used:
Ice Axe, Hut Camp
Ascent Statistics
    Route:Saas Grund -> Weissmieshütte -> Westgrat
    Start Trailhead:Saas Grund  
Descent Statistics
    Route:Westgrat -> Weissmieshütte -> Saas Grund
    End Trailhead:Saas Grund  This page has been served 95 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2019 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service