Peakbagger.com

Ascent of Marmolada on 2016-08-23

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Majoros Szilvia
Date:Tuesday, August 23, 2016
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Marmolada
    Location:Italy
    Elevation:10965 ft / 3342 m

Ascent Trip Report

Már az év elején tudtam, hogy a következo lépcsofok a gleccseres hegy, saját hágóvassal, csákánnyal és kötéllel saját szervezésben természetesen.
Elsore legyen könnyu ("agyontaposott normálút"), minimális eltévedési lehetoséggel, de legyen mégis egy fontos hegy.
Megint augusztus 20 utánra terveztük, mert akkor nagy volt a valószínusége a hosszú tiszta idonek.
Addigra már a gleccserekrol is le szokott olvadni a fenti hóréteg és a hasadékok így láthatóak lesznek.
A Marmolada az összes kritériumnak megfelelt és az ido is jó volt.

A terv elég feszített volt:
Hétfon autózás BP-rol a Fedaiai tóig és fel a menedékházba. Olaszországba átéréskor és az ismeretlen terepre éréskor már nagyon izgatott lettem, a jó értelemben. Épphogy tankolás az utolsó lehetoség benzinkútnál és naplementére a Fedaiai tóhoz értünk. Már sötét lett mire felértünk a menedékházhoz, ahol már türelmetlenkedtek, hogy mi tartott ennyi ideig. Útközben a naplementében láttam az Antelaot és a Pelmot, hiehetetlen, hisz reggel még BP-n voltam.
Kedden fel a gleccseren, mire a lábához értünk és összekötöttük magunkat, már többen is ott voltak. Agyontaposott normálút is megvolt, meredek és keményre fagyott volt a gleccser, de Szilvike jól bírta a menetelést, o is fegyelmezett volt a nehézségek miatt úgy nézett ki. A sziklás résznél hágóvasat le aztán a csúcsgerincen újra fel. Az ijesztoen csúszós volt.
Közbe hátranézve a Piz Boé és mögötte még a Grossglocknert és a Venedigert is felismertem. Számomra nagyon sokat jelentett, eszembe is jutott Benedek István leírása a Marmoládáról. Ok is teáztak a csúcson és mi is mert volt egy kis kunyhó, ahol árultak. Fent már rengetegen voltak, akik a nyugati gerinc felol jöttek.
A lemenet közben végig megvolt az izgalom, hogy Szilvike is sértetlenül lejusson és térdfájás nélkül. Mikor a gleccserrol leértünk nagyon megnyugodtam, mintha megint egy teher esett volna le rólam (ez egyébként azóta rendszeresen elofordul, mikor gleccserrol leérek). Szembesültem azzal, hogy mennyire sok ido elmegy a kötél kezelésével, a hágóvas le-fel vételével.
A menedékházban egy sör és túra az autóig, innen persze még el kellett autózni a szállásig. Útközben a Sassolungo és a Gardena völgy mellett, Dél-Tirol nagyon tetszett. Olyan tökéletesen összetalálkozik az olasz és a német érzés a hegyek között. Alvás Chiusa-ban, készülve a másnapi "jutalomra" (Hochfeiler).

Felszerelés: bakancs, kötél, hágóvas, csákány, NEM kell via-ferrata cucc
Utólag a sziklás résznél nem vettem volna le a hágóvasat, simán mászható benne és akkor nem kell öltözködni.
Szép idoben valószínuleg szólóban is teljesítheto az eltéveszthetetlen út és a sok ember miatt.


Summary Total Data
    Gear Used:
Ice Axe, Crampons, Rope, Hut Camp
Ascent Statistics
    Route:Fedaia tótól a normálút a gleccseren
    Start Trailhead:Lago di Fedaia  
Descent Statistics
    Route:normálút a gleccseren
    End Trailhead:Lago di Fedaia  This page has been served 200 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2019 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service