Peakbagger.com

Ascent of Gerlachovský štít on 2015-10-03

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Molnár Balázs
Date:Saturday, October 3, 2015
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Gerlachovský štít
    Location:Slovakia
    Elevation:8707 ft / 2653 m

Ascent Trip Report

A Magas-Tátra legmagasabb hegye. A két normálút (Felkai völgy felöli és a Batizfalvi völgy felöli) csak két esetben járható:
-fizetett hegyivezetovel
-UIAA igazolvánnyal, de csak LEFELÉ

Ezeket figyelmen kívül hagytam, annak tudatában, hogy az út nehézsége csupán abban áll, hogy nincs jelölve. Az Alpokban simán jelölt út lenne. Azért megnéztem jópár videót az útról és képeket is nyomtattam.

Csak Molnár Balázs vállalkozott velem rá. A biztonság kedvéért kölcsönkértem egy kötelet is hátha ereszekdni kell. Lovas (a kötél kölcsönadója) pedig csak ígérgetett, végül az indulás elotti nap este 10 után kaptam kézhez úgy hogy az elozo lakóhelyének a bérlojétol vettem át...

Kora reggel a keletinél találkoztunk és vonatoztunk Poprádra, közbe felesezés. Elsore meglátni a hegyet kicsit nyugtalanító volt, még magam sem hittem el, hogy feljuthatunk. Nem azért mert olyan nehéznek tunt, hanem mert hogy megtaláljuk-e az utat vagy nem futunk-e ellenorökbe, marad-e a jó ido.

Mivel nem volt hely a Sziéziai házban ezért a Bilikov menedékháztól indultunk másnap 4 körül...
0 evés, 1 monster, esetleges éjjeli állatoktól való félés, a hátamon a kötél és kurvasok cucc, Balázs pedig nagyon gyorsan ment.

Mire felkelt a nap, a Gerlachfalvi próba nevu beszállónál már ott voltak a vezetett partik, mind összekötve. Mi csak szlovákul odaköszöntünk és beeloztünk. Az utat elég könnyu volt követni, mert mások is mentek rajta. Félúton persze az egyik vezeto megkérdezte, hogy honnan jöttünk és mit keresünk itt, meg tudjuk-e hogy itt nem szabad mennünk. Mutattam az UIAA kártyám (persze tudtam, hogy nem számít) és kérdeztem, hogy akkor most forduljunk vissza? Persze büntetés nélkül hagyta, hogy menjünk tovább.

Simán felértünk, az ido tökéletes, Balázs piros-fehér-zöld szalagot akart a keresztre kötni, ez már nem tetszett a szolovákoknak, szóval csak egy fotó erejéig volt ott.

Lefelé számítottunk az ereszkedésre, de nem kellett, tehát egész végig feleslegesen vittem a hátamon egy 50 méteres kötelet, beülot meg a többi cuccot.

A leéréskor a Batizfalvi tó mellett a napsütésben fekve mintha egy teher esett volna le rólam, hogy sikerült, vége a nyugtalankodásnak. A Sziléziai házban, (ami egy hotel, nem is menedékház), ettünk, ittunk, pusztultunk, Balázs még hányt is. Nehezen aludtam el a fejemben az izgalmak miatt.

Felszerelés: Nyáron bakancs és sisak elég (kötél, belülo stb nem kell!)
Lehet gyorsabb már felfelé is a Batizfalvi oldalon menni, mert egyértelmubb az út, a vezetok nem arra viszik a klienseket és akkor a visszafelé útnál nincs ismeretlen rész.

Zene: Avicii - Waiting for Love
Summary Total Data
Ascent Statistics
    Route:Ótátrafüred -> Hrebienok -> Felkai völgyi normálút
    Start Trailhead:Ótátrafüred  
Descent Statistics
    Route:Batizfalvi völgy -> Sziléziai ház -> Ótátrafüred
    End Trailhead:Ótátrafüred  This page has been served 343 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2019 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service