Peakbagger.com

Ascent of Vojak on 2015-07-04

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Majoros Szilvia
Date:Saturday, July 4, 2015
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Vojak
    Location:Croatia
    Elevation:4596 ft / 1400 m

Ascent Trip Report

Vojak, a Horvátországban lévo Ucka hegy legmagasabb pontjának a neve. Még anyáékkal mikor a tengerparton voltunk többször átmentünk alatta egy hosszú alagúton.
Az élmény úgy az igazi, ha a tengerszintrol indulunk. A tengerparti Lovranba mentünk autóval és több mint 10 év után újra láttam Rijekát és a horvát tengerpartot. Ezen a napon tonhalat ettem és kicsit sokat ittunk az egyik parti étteremben. Szardíniát akartam enni, de azt mondták telihold van. Honnan kellene tudnom, hogy teliholdkor nincs szardínia?

Reggel a lovrani szállásról rögtön rá lehetett fordulni a túraútra és a levegoben éreztem annak a vöröses földnek és a fenyoknek az illatát, mint amit régen éreztem az Isztrián. A nagy melegben félmeztelenül mentem a növényekkel összevissza benott túraúton. Egy ido után Szilvike bakancsának a talpa elvált a felsorésztol, ezért vissza kellett kötni a hajgumijával, majdnem visszafordultunk, én már a drámázás határán. Ráadásul a csúcs is olyan távolinak látszott.
Egész úton nem találkoztunk senkivel, kilátás nélkül a fák között végig, órákkal késobb kiértünk az erdobol. Visszanézve nagyon nagy távot jöttünk. Az Isztria belseje is látszik már, füves területen vezet az út tovább a csúcsig. Ott a kis kilátószeru épületben volt egy szuvenír árus. Nem hiszem, hogy sok vendége volt ma. Az épület tetején lévo ábrák (hogy merre micsoda látható) még az olaszországi Marmoladát is bejelölték... nem tartom valószínunek, hogy látható innen. A párás idoben mindenesetre sok mindent nem láttunk nyugat felé, csak a tenger felé, de azért az említett alagút bejáratát megtaláltam a szememmel a távolban. Lefelé egy másik úton mentünk, a Poklon hágó felé. Ott egy étteremnél segítettek Szilvike bakancsának az összeragasztásában és megtudtam, hogy innen északabbra medvék is lehetnek. Ennek hatására nagyon megindultam. Minden neszre felfigyeltem, de medve sehol nem volt. A szálláshoz csak vánszorogva értünk vissza. Naptejes izzadtság az egész hátizsákom. Így utólag azonnal be kellett volna menni az estére már hidegebb tengerbe a zuhany helyett.

Aznap este találkoztam eloször az Olaszországban jellemzo éttermi "Coperto"-val, azzal a kötelezo díjjal amit akkor is fizet az ember, ha nem fogyaszt semmit, kap egy semmiség eloételt vagy kenyeret, még ha nem is kéri. Teljesen fel voltam háborodva, sokáig tartott mire megbékéltem ezzel a lehúzással.

Felszerelés: bakancsban mentünk, de az nagyon meleg, terepfutó cipo elég.

Folytatás:
https://peakbagger.com/climber/ascent.aspx?aid=701834
Summary Total Data
Ascent Statistics
    Route:Lovranból dél felol
    Start Trailhead:Lovran  
Descent Statistics
    Route:Vojak -> Poklon -> Lovran
    End Trailhead:Lovran  This page has been served 199 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2022 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service