Peakbagger.com

Ascent of Ďumbier on 2015-06-07

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Majoros Szilvia
Date:Sunday, June 7, 2015
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Ďumbier
    Location:Slovakia
    Elevation:6713 ft / 2046 m

Ascent Trip Report

Ez a túra már az alapfokú sziklamászó tanfolyam elvégzése után történt. A tanfolyamra azért jelentkeztem, mert a gleccseres hegyekhez való úgynevezett téli magashegyi tanfolyamhoz ez elofeltétel volt. A Budapest környéki sziklákon sok mindent tanultam: elölmászás, másodmászás, biztosítás, standépítés, ereszkedés stb. A klasszikus sziklamászásban egy dolog nem tetszik: a rengeteg felszerelés, ami kell. Nem feltétlenül az alpesi normálutakhoz szükséges képességekrol szólt. A normálút az adott hegy legegyszerubb, leggyakrabban járt útjait jelenti. A legjobb tudásom szerint levizsgáztam. Tegyük, hozzá, hogy a tanfolyam keretei közt éltem át életem leghidegebb éjszakáját Bajóton a mászótársam Sz. Károly sátrában áprilisi -1 fokban Szilvike 13 fokos komfortfokozatú hálózsákjában derékalj nélkül. Nagyon vártam a reggelt.

De térjünk vissza a Gyömbérre:
A gondolatom az volt, hogy Magas-Tátra hegyei elott, az Alacsony-Tátra legfontosabb hegyeire kell felmenni.
A Gyömbér a legmagasabb, de nagyon könnyu volt. A Trangoska parkolóból felmentünk a Stefanika házig. Itt eloször láttam a Magas Tátra hegyeit is végre szemtol szemben tiszta idoben. Az éjszaka nagyon meleg volt, takaró sem kellett. Reggel a kontaktlencse berakásakor szóba elegyedett velem egy szlovák vendég, miután kiderült, hogy magyar vagyok valahogy vége lett a beszélgetésnek.
Aztán Szilvikével felmentünk a Gyömbérre minden nehézség nélkül, utána tovább a Chopokra. Se hó, se mászás, se kitettség.

Felszerelés: bakancsban mentünk, de terepfutó cipo is elég.
Folytatás:
https://peakbagger.com/climber/ascent.aspx?aid=701831
Summary Total Data
    Gear Used:
Hut Camp
Ascent Statistics
    Route:Trangoska -> Stefanika -> Gyömbér
    Start Trailhead:Trangoska  
Descent Statistics
    Route:Tovább a Chopokra
Ascent Part of Trip: Alacsony Tátra gerinc

Complete Trip Sequence:
OrderPeak/PointDateGain
1Ďumbier2015-06-07 a 
2Chopok2015-06-07 b This page has been served 260 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2022 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service