Peakbagger.com

Ascent of Monte Viso on 2019-08-17

Climber: Péter Hugli

Other People:Solo Ascent
Date:Saturday, August 17, 2019
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Monte Viso
    Location:Italy
    Elevation:12602 ft / 3841 m

Ascent Trip Report

A Monviso-hoz természetesen telt ház volt a Rifugio Quintino Sella menedékházban, ezért az egyetlen opció az volt, hogy 2000 méterrol a Pian del Re fennskíról a Po forrásától indulok. Szilvike nem jött volna fel a csúcsig, egyedül pedig be mertem vállalni ekkora távot. A szállást még otthon lefoglaltam. De most ugorjunk a túra elotti péntekre.

Pénteken a rossz autón dolgozott a St Bonnet de Champsaur-i helyi autószerelo, Google translate-tel franciára fordítás, egész nap sétálgatás a faluban és környékén, nyugtalan várakozás, délután 4-kor csörög a telefon, hogy kész. Gyújtótrafó csere, 285 Euró. Szilvike szerint nagyon becsületes volt az arca. Most már mehetünk a hegyhez végre, enni nincs ido, csak útközben halkonzervet. Persze így is sötétben és ködben értünk oda. Már a navigálás is ijeszto volt a szerpentineken. Hívtam is oket telefonon, hogy késünk és hogy kell-e jégcsákány és hágóvas. Kell. Akkora köd volt hogy a szállásunkat is csak 20 méterrol vesszük észre: Albergo Pian del Re. Vacsora már nincs, részemrol a reggeli is kizárva, mert másnap 4:00-kor kelek, összepakolok és indulok. Szilvike alszik tovább.

Reggel nagy csend, hold, csillagok, senkit nem látok, a Po forrását sem. Meglátom a hegy körvonalait, jó nagy. Olyan elképesztoen távolinak tunik, én ma oda még feljutok? Sietek, egy helyen le akarom vágni az utat egy csak a térképem által jelölt ágon, a kövek közt a sötétben alig látok, telefonon nézem a térképet, rossz döntés, de visszatalálok a foútra végül. Senki nem jön lentrol utánam, és senki sincs elottem? Ahogy jön fel a nap, szembe jönnek lefelé és meglátok a hegy keleti oldalában sok lámpafényt, ezek biztos a Quintino Sellában aludtak. Elfog a lemaradás érzése. A napkeltét a Quintino Sella menedékháznál látom meg, alattam felhok, felettem tiszta kék ég, hát már ezért megérte feljönni. Most látom, hogy a normálút amerre megyek nem is arra vezet ahol a lámpákat láttam. Mindegy is. A Passo delle Sagnette hágóhoz láncos rész vezet fel, ez most nem a keménykedés ideje, megfogom rendesen a láncokat, jó hideg. A hágóban mögém ér egy pár akik tuti nem olaszok, valamilyen szlávok lehetnek. Végig mögöttem jönnek az Andreotti Bivakig egy kellemetlen kotengeren át, valószínu valaha gleccser volt itt.

Itt látom meg az elso szembejövoket, akik vagy itt aludtak vagy NAGYON korán keltek a Quintino Sellában. Az egyik szembejövo nagyjából azt se tudja hol van, olyan fáradtnak néz ki, mintha részegen jönne haza hajnalban. A bivakdoboz után az egyetlen jeges lejto, ahová kell a hágóvas. Itt vigyázni kell, más leírásokban olvastam, hogy kövek hullhatnak erre. A hólejto után a mászóút jelölt. A két szlávot pedig nem bírom utolérni egyszeruen, rengetegszer meg kell állnom, sok II-es nehézségu hely, van kitett, kevésbé kitett, de mindig van fogás és a jelölés megnyugtat. Mintha egy végtelen lépcson mennék, és közben ahogy nézek hátra, mintha repülon szállnék fel. Csak nehogy befelhosödjön! És közben egyre több embert látok, de ok mind lefelé jönnek. Egy fennsíkon elágazás, látom a két szlávot jobbra a könnyunek látszó irányba menni. Én maradok középen a jelen, egy nehezebb rész jön, ez lehet van III- is, ki van téve egy kötélgyuru kapaszkodni, nem túl kitett, nincs rá szükségem. Tovább, tovább, ismeros sziklák az általam olvasott útleírás fényképeirol. Aztán kinézve egyszer csak meglátom a Wallis négyezreseit észak felé, jé ott a Monte Rosa, a Matterhorn is. Mennyi van még hátra? Már látom a Pian del Re fennsíkot is odalent, ahonnan mintha évekkel ezelott indultam volna (csak hajnal 4-kor). Már 11 óra is elmúlt. Egyszer csak balra felnézek: ott a kereszt! Akkor most már meglesz, jobbra vezet a jelzés, fent már hegymászók pihengetnek, nagyon giccses kereszt és nagy a szél itt, mielott körbenéznék erosen megfogom. Végre! Tegnap ilyenkor még az autó sem muködött, de most végre kidolhetek itt a Monviso csúcsán. Szilvike biztos már felkelt. Itt fent pedig a közelben nincs riválisa ennek a hegynek, a legközelebbi magasabb talán 80 km-re a Gran Paradiso, mögötte meg látszanak a tényleg nagyok: Écrins, Mont Blanc, Grand Combin, Monte Rosa. Keletre a Po síkság felho alatt, délre meg minden hegy olyan jelentéktelennek tunik. Ez egy trón. Közben a két szláv mászó is idetalál. Olyan fáradt vagyok hogy nincs is kedvem megmozdulni vagy fél óráig, telefonon írogatok öcsémnek meg Balázsnak. Fotózás után irány lefelé, na most kell figyelni. A fejem is elkezd fájni, vajon a kevés folyadék vagy a fáradtság vagy a magasság nem tudom, de most figyelni kell. Óvatosan, nem sietve minden lépést. Lassan haladok, de így is jóval gyorsabbnak érzodik, mint felfelé. De jó, hogy van ez a festett jelzés. A III- részen extra figyelem, most se nyúlok bele a kötélgyurube. Aztán leérve a hómezore szintén eszembe jut, hogy ide kövek is eshetnek, de most nem esnek szerencsére.

A bivakdoboz után a kellemetlen köves rész, a fejfájás nem állt el, a másfél liter folyadékom itt elfogyott, a Quintino Selláig már kibírom úgyis. A Sagnette hágó alatt rengeteg ember a láncoknál. Nincs kedvem várakozni, a láncok mellet simán lejövök mellettük. amint a Quintino Sella fennsíkjára érek megnyugodthatok, ide már nem hullanak kövek, a sisak leveheto. Szilvike is itt jön szembe, ennek nagyon örülök, hogy csak így találkozunk mindenféle telefonálgatás nélkül. Kapok vizet is. Innen pedig még 3 óra legalább a szállás, és rengetegen vannak itt, több száz ember konkrétan. A visszaút szenvedés már, a fejfájás alábbhagyott, de már venném le a bakancsot, a nagy melegben balra a Viso-ról keleti faláról hulló köveket hallani, ijeszto, szerencsére messze tolünk. A szállás elott ott a Po forrás, ebbol a kis semmibol lesz az a nagy folyó? Fürdés után teljesen szétesve ülök az ágyon és várom a vacsorát 2019 legfárasztóbb túrája után.

Felszerelés: Bakancs, sisak, egy rövid szakaszra hágóvas és csákány, kötél NEM kell
Folytatás:
https://peakbagger.com/climber/ascent.aspx?aid=1238991
Summary Total Data
    Gear Used:
Ice Axe, Crampons
Ascent Statistics
    Route:Normálút Pian del Re-bol
    Start Trailhead:Pian del Re  
Descent Statistics
    Route:Normálút Pian del Re-be
    End Trailhead:Pian del Re  This page has been served 263 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2022 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service