Peakbagger.com

Ascent of Monte Bondone on 2018-08-30

Climber: Péter Hugli

Others in Party:Majoros Szilvia
Date:Thursday, August 30, 2018
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Monte Bondone
    Location:Italy
    Elevation:7152 ft / 2179 m

Ascent Trip Report

A Wildspitze után jöhet Olaszország a Timmelsjoch felé újra Dél-Tirolba. Milyen szép itt minden, ahogy a hegyek kezdenek a mediterrán résszel összekapcsolódni és egyre melegebb lesz. Az Adige völgye teljesen beépítve, sok almafa, valahol nyugatra ott lehet az Ortler a közelben. Majd máskor megnézzük. Torbole-ban pihenés, evés, láblógatás, olasz érzés a Garda-tóban, majd autózás fel Vioté-ba a Monte Bondone fennsíkjához. A sötétben egy pillanatra kiveheto a 3 csúcsa: Cima Verde, Doss d'Abramo és a Cornetto (a legmagasabb). A szállásunk is itt volt. Alig 600m szint innen a csúcs szóval tervben volt mindhárom keresztezése.

Reggel sajnos felhos párás ido, szerencsére nem esik. Terepfutó cipoben kis hátizsákkal sokkal könnyebb menni. Az elején tehenek, összevissza ösvények, majdnem eltévedés, de egyenesen a Cima Verde alatt végül beérünk az erdobe, ahonnan az csúcsnál érünk ki. Szinte teljesen felhoben, néha elkapok egy pillantást a keleti oldalról a mélybe, ami tényleg mély! Az Adige majdnem 1700 méterrel lejjebb folyik a völgyben, onnan lett volna az igazi feljönni! Reménykedek, hogy a köd elmegy, de nem akar, szóval tovább a Doss d'Abramo-ra, amire már egy vasalt út vezet, de semmi nehézség. Ki van táblázva, hogy mi minden kéne ide, beülo, sisak, kantár, de az csak akadályozna annyira egyszeru az út. A kilátás nem is a csúcsról a legjobb, hanem kicsit odébb egy kereszttol, ahol egy csengo is van. A túloldalon létrán le és tovább a harmadik csúcs felé, ahol "hivatalosan" északról kerülve a túloldalról kéne felmenni, de itt is annyi ösvény van. Egy kellemetlen kavicslejton megyünk, hulló kövek hangja, egy hasadékot átlépni, Szilvike nyugtalankodik, de végül sikerül a jó útra rátérni. Fent persze ködös, a Garda-tó panoráma sehol. Most annyira nem szomorkodok emiatt, A Wildspitzen minden megvolt, itt csak annyi az elvárás, hogy érjünk fel és vissza.

A visszaút nagyon gyors, és látványos még így ködben is. A Viote-i étteremben magyaros pörkölt polentával és egy pohár bor, huh ez elég finom. Autóval lemenet az Adige felé végtelennek tuno szerpentineken. Most már jöhet a tenger.

Felszerelés: terepfutó cipo elég.
Summary Total Data
Ascent Statistics
    Route:Viote -> Cima Verde -> Doss d'Abramo -> Cornetto
    Start Trailhead:Ristorante Capanna Viote  
Descent Statistics
    Route:Cornetto -> Viote
    End Trailhead:Ristorante Capanna Viote  This page has been served 37 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2019 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service