Peakbagger.com

Ascent of Volcán Villarrica on 2005-04-11

Climber: Sjoerd Antonise

Date:Monday, April 11, 2005
Ascent Type:Successful Summit Attained
Peak:Volcán Villarrica
    Location:Chile
    Elevation:2859 m / 9383 ft

Ascent Trip Report

De volgende dag boeken we meteen maar een beklimming onder begeleiding van gidsen. Om de vulkaan te beklimmen moet het goed weer zijn, als het regent wordt er al niet vertrokken. Op de dag dat we boeken is het echter stralend weer (eindelijk weer eens een keer!) en we maken ons geen zorgen voor de volgende dag.


We moeten ons op de dag van de beklimming om 7:00 (!) melden bij de organisatie waar we geboekt hebben. Het weer valt echter zwaar tegen, het is bewolkt en het regent zelfs een beetje. De gidsen besluiten dan ook om de tocht af te blazen. Als we willen kunnen we het de volgende dag alsnog proberen of het geld terug krijgen. Ik besluit om een dag af te wachten, in de hoop op beter weer.

De dag erna meld ik me weer om 7:00 bij de organisatie en het weer ziet er niet veel beter uit. De gidsen spreken weer over het cancellen van de beklimming. Ze bellen echter eerst naar de skilift aan het begin van de vulkaan. Boven blijkt echter het weer goed te zijn, we hebben geen zicht op de omgeving ivm de bewolking maar de vulkaan kan beklommen worden!

Door een busje worden we afgezet bij een skilift op een hoogte van ongeveer 1400 meter om de eerste 450 hoogtemeters te overbruggen. Een paar uitslovers besluiten om dat niet te doen maar beginnen de beklimming bij de lift.

Eenmaal uit de lift kan de beklimming eindelijk beginnen op een hoogte van 1850 meter naar de top van de vulkaan op een hoogte van 2875 meter.

Van de organisatie hebben we een rugzak mee gekregen met allerlei kleding en klimgerei, zoals een ijsbijl en klimijzers voor onder de schoenen, iets wat later nodig hadden als we over sneeuw en (gletsjer)ijs lopen.
Ook krijgen we instructies voor het geval dat je toch uitglijdt en de ijsbijl moet gebruiken.

De beklimming is niet moeilijk, althans dat vond ik, ondanks een gemiddelde van 25-35 graden. Waarschijnlijk heeft het vele hiken de afgelopen weken mijn conditie goed gedaan. Tijdens het klimmen kun je de rokende top van de vulkaan zien wat wel indrukwekkend was.

Eenmaal op de top aangekomen is de stank van de vulkanische rookgassen die constant uit de krater geblazen worden niet "van de lucht", maar we kunnen de krater goed zien, en een aantal keren heb ik de vulkaan gloeiend rode magma zien spuwen! Het uitzicht viel echter tegen omdat we dus boven de wolken zaten. Op de top van de vulkaan kom ik nog meer mensen tegen van de Navimagboot, volgens mij blijft die boot mij nog mijn hele reis achtervolgen!

Na 30 minuten is het tijd om aan de afdaling te beginnen. Als we net onder de top zijn, horen we ineens gesis en volgt er een "flinke" uitbarsting, gestold lava ter grootte van aardappels valt op ons neer! De lavastenen zijn nog warm en geven een sissend geluid ivm het afkoelen.
Naderhand in Santiago blijkt dat men verlopig de beklimmingen heeft afgelast ivm verhoogde activiteit van de vulkaan... Ik had weer eens geluk.

De afdeling gaat zeer snel. Omdat je klimijzers onder je schoenen hebt. kun je rechtdoor naar beneden lopen en hoef je niet meer te "zigzaggen", zoals met de beklimming. Een gedeelte van de afdaling leggen we sleeend af zonder slee, errug leuk!
Summary Total Data
    Elevation Gain:1009 m / 3313 ft
    Trailhead:end of skiing lift  1850 m / 6070 ft
    Route Conditions:
Snow on Ground, Snow Climb, Ice Climb
    Gear Used:
Ice Axe, Crampons, Ski Poles, Snowshoes, Guide, Tent Camp
    Weather:Cool, Calm, Partly Cloudy
Ascent Statistics
    Time Up:4 Hours 
Descent Statistics
    Time Down:2 Hours This page has been served 1073 times since 2005-01-15.
Copyright © 1987-2018 by Peakbagger.com. All Rights Reserved. Questions/Comments/Corrections? See the Contact Page Terms of Service